Bejelentés


Exi-mesék - Rácsodálkozás Sok van, mi csodálatos....


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

A honlapon a hely betelt, ezért a további 50 mesét az alábbi oldalon keressétek:

http://eximese2.5mp.eu

 


1881-ben született Pesten. Apja egyetemi tanár volt. Legendás emlékező és számoló tehetsége volt. Már 6 évesen 6 jegyű számokat szorzott fejben. Érettségizve megnyerte a legjobb matematikusnak járó díjat és külföldre készül tanulni. Sajnos anyagi és egészségügyi problémák lettek édesapjának és így itthon marad. A Műegyetemen tanul gépészmérnöknek, ezt kitüntetéssel végzi el. Göttingeni egyetemen lesz ösztöndíjas. Zeppelinnél is dolgozik. 1911-ben felfedezi, hogy a váltakozó irányba forgó örvényt mely egy lapos akadály mögött, alakul ki amit róla neveztek el Kármán-örvénysornak. Dolgozik német atomtudóssal, tanít Bányászati akadémián. Az első világháborúban ismét behívják ahol a Monarchia, repülési kutatásokkal bízza meg. A Wright fivérek 11 évvel korábban mutattak be működő repülőgépet és ő és munkatársai már helikopterfejlesztéseket, kísérleteket végeztek. Működő szerkezetet sikerült szerkeszteni. Részt vesz a Tanácsköztársaságban is. Érdekes élete során volt vezető beosztású tisztségviselő a Tanácsköztársaság idején és magas posztot betöltő tudós-hivatalnok a NATO-ban. Háború után dolgozik Aachenben, fontos elméleti és gyakorlati munkán ezzel megvetve a Luftwaffe alapjait is. 1927-ben Japánnak tervez szélcsatornát. A nácizmus elől az USA-ba megy. Ott a II világháború idején részt vett a B-36, B-47 és B-52 típusjelű bombázógépek kifejlesztésében, s közreműködött az „Atlas, Titan és Minuteman, ballisztikus rakéták fejlesztési programjaiban is. A DC–3-as repülőgép alakját is ő tervezi (II vh. legfontosabb gépe lesz). Ő alakította ki az első amerikai atombombák aerodinamikai formáját.

Kármán Tódor pasadenai villájában nagy társadalmi élet folyt, vendégül látta hallgatóit, hollywoodi színésznőket és magas rangú katonákat. Köztudottan a "gyengébb" nem nagy hódolója volt. JATO (Jet-Assisted Takeoff = sugárhajtással segített felszállás). Szilárd hajtóanyagú startrakéta kifejlesztését kezdték meg. A repülőgép nekifutási úthossza több mint 50%-kal csökkent.

Ő indította útjára az AGARD nevű szervezetet, amely ma a NATO repülési kutatásokkal foglalkozó részlege. 1944 után Jet Propulsion Laboratory (Sugárhajtás-laboratórium) lett és amely élére Kármánt jelölték ki. Ez az intézet később jelesen szolgálta az amerikai űrkutatási programot is.

1963. február 18-án, 82. életévében, az amerikai tudósok közül elsőként, személyesen John F. Kennedy elnöktől vette át a National Medal of Science kitüntetést! A díj átvétele után nem sokkal, négy nappal 82. születésnapja előtt szívrohamban hunyt el Aachenben.

Kármán Tódor

http://www.mazsike.hu/karman+todor+a+repulomernok.html 

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rm%C3%A1n_T%C3%B3dor 

http://hu.wikipedia.org/wiki/DC%E2%80%933 

http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0206/almar0206.html

http://www.globalaircraft.org/planes/b-52_stratofortress.pl

http://www.strategic-air-command.com/missiles/Atlas/Atlas_Missile_Photo_Gallery.htm

http://www.notpurfect.com/travel/nuke/tit/titan.html

http://www.flickr.com/photos/n-g-p/2295303334/

http://mernokleszek.hu/cikk/hiresmernokok/43-karman-todor

A mai érdekesség:

http://flickriver.com/groups/militarytransport/pool/interesting/


Képgaléria


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Linkek

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!